ponedeljek, 17. maj 2021

17. maj, Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

17. maja 1990 je Svetovna zdravstvena organizacija izbrisala homoseksualnost s seznama duševnih bolezni. Ta dan zato obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBIT).

Kljub precejšnjemu napredku družbe pri sprejemanju LGBT oseb, je še vedno zaznati veliko LGBTfobij. Te se danes ne pojavljajo več tako pogosto v obliki fizičnih napadov, kot se je to dogajalo v preteklosti. Pogostejši so verbalni napadi, fobije se kažejo v različnih oblikah diskriminacije in socialne izključenosti (zaposlovanje, najemi stanovanj, ogromno je strahov pred zavrnitvijo najbližjih). Posamezniki zaradi strahov pred zavrnitvijo in diskriminatornim ravnanjem velikokrat izgubijo možnost ali celo namerno zavrnejo priložnost zaposlitve. Lastniki stanovanj v oglasih zapišejo tudi to, da ne sprejemajo LGBT najemojemalcev. Družine in sorodniki LGBT oseb homofobno komentirajo določene dogodke in osebe in tako nevede globoko prizadenejo še svoje najbližje, ki so ali niso outirani. Družba nas pogosto obtožuje nezmožnosti daljših partnerskih zvez, raznih spolnih perverzij ipd. Homoseksualnost prevečkrat povezujejo s pedofilijo in spolnimi zlorabami. Kaj hitro se zgodi, da okolica kakega geja spontano obtoži pedofilije kljub temu, da se spolna zloraba ni zgodila.

V zadnjem času se ob pojavu vedno bolj skrajnih desničarskih mnenj zaostrujejo pogledi na LGBT osebe, saj nas predstavljajo kot uničevalce tradicionalne družbe. To se dogaja celo zakonsko. V Rusiji in na Poljskem se pod pretvezo fraze "za boljo družbo, za družino" ipd. sprejemajo zakoni, ki nam sicer kratijo človekove pravice, a to še ni tisto najhujše. Spodbujanje države še bolj krepi sovražne poglede in mnenja ljudi in jih privede prav do skrajnosti. Vse to v LGBT osebah vzbuja velike strahove, ki povzročajo depresijo, anksioznost etc. in premnogi najdejo izhod le v smrti.

V zadnjih dveh mesecih sta nas tako pretresla homofobna napada. V Belgiji je trojica mladoletnih najstnikov do smrti pretepla in zabodla 42. letnega moškega, v Latviji pa je za posledicami opeklin (polit z bencinom in živ zažgan) umrl 29. letni fant.

17. maj je dan, ki je namenjen opozarjanju pred kršitvami. Geslo letošnjega dneva je SKUPAJ: UPRIMO SE, PODPRIMO, ZACELIMO RANE. Gre za bistvo gibanja, to je, da stvari storimo skupaj. Gre za upor proti diskriminaciji, nasilju, obtožbam, tišini. Nujno je, da to stori čimvečja skupina ljudi, le tako bomo lahko premikali meje. Tu močno cenimo podporo vseh tistih, ki niso LGBT+ osebe, vendar čutijo z nami. Še posebej mi pa smo poklicani, da damo od sebe kar največ. Le s pravičnostjo in dobroto, ter z veliko medsebojnega sočutja, topline in ljubezni pa bomo postali tudi pravi zdravniki in zdravnice družbe, ko ne bomo zdravili covida, temveč s src topili led.

»Tako govori Gospod Bog:
''Dam vam novo srce in novega duha položim v vašo notranjost. 
Odstranim kamnito srce iz vašega telesa 
in vam dam srce iz mesa.'' (t.j. človeško, bijoče, čuteče srce).« 
(Ezk 36,26)

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar