sobota, 19. junij 2021

Molitev ob paradi ponosa

Dobri Bog, slavimo te v svoji svobodi.
Slavimo te ob spominu na vse, ki so vse življenje živeli v omari sramu;
ob spominu na vse, ki so prikrito in s strahom obiskovali prostore in kraje, kjer nihče ni vedel njihovega imena;
ob spominu na dogodke v Stonewallu, kjer se je začelo gibanje za osnovne življenjske pravice;
ob spominu na vse, ki so zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete trpeli in umrli;
Mnogo jih je odšlo. Mnogi niso dočakali dneva, ko v cerkvi prepeva zbor gejev, ko so razkrite LGBT+ osebe na delovnih mestih obravnavane brez diskriminacije, ko je zagotovljena enakost pri poroki, ko otroci brezskrbno odraščajo v mavričnih družinah.
A kljub vsemu napredku so LGBT+ osebe marsikje še vedno diskriminirane in preganjane. Prosimo te zanje, za vse mavrične sestre in brate, naj živijo svoje življenje svobodno, odkrito, v veselju, ljubezni in miru. Slavimo te, dobri Bog. Amen.

Parada ponosa, Boston, 2019

Ter še molitev ob mavrici oz. mavrični zastavi:

Slavljen si, Gospod Bog, v svetišču svojega svetega veličastva. Tebe častijo nebesa in zemlja, vse kar si ustvaril. Ustvaril si svetlobo in temo, sonce in luno, bliske in oblake, dež in roso. Dal si nam mavrico, ki se pne čez nebo kakor cesta, ki vodi do tebe. Je znamenje tvoje zaveze in nam sporoča, da smo tvoji, da si nas blagoslovil. Vedno nas spominja na tvojo ljubezen do nas in na to, naj se nikoli ne odvrnemo od tebe, ki si tako čudovito in raznoliko vse ustvaril.  Hvalimo te in se ti zahvaljujemo za tvojo dobroto. Blagoslovljen bodi Gospod, ker je mavrica različnih barv, kakor smo mi različni. Amen.

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar