ponedeljek, 5. oktober 2020

Devetdnevnica 9. dan - 6.10.

 
Sveta Sergij in Bakh, neznan avtor, CRISMHOM.

Naredimo znamenje križa.
Preberemo ali zapojemo pesem:

Veselita se, Sergij in Bakh,
sveta mučenca pričevalca,
Kristusa Kralja, Gospoda.

Pozdravljamo vaju, vzornika,
močna v zvestobi in ljubezni,
skupaj sta dala življenje.

Svetnika, priprošnjika naša,
zvezdi neba in luč v temi,
prosita pri Bogu za nas.

Besedilo: Tadej Strniša

Kdo nas bo ločil od Kristusove ljubezni? Mar stiska ali nadloga, preganjanje ali lakota, nagota ali nevarnost ali meč? Toda v vseh teh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil.
(Rim 8,36-37)

Ps 61
Odpev: Varuj me Gospod.

Samo v Bogu se spočije moja duša,
dal mi bo, kar pričakujem.
On je moj Bog, rešitev in zavetje,
zato ne omahnem.

Bog je moja rešitev in moja slava,
moja moč in moje pribežališče.
Vsak čas zaupaj vanj, o Božje ljudstvo,
vsi mu odprite svoja srca.

»Če vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil pred vami. Če bi bili od sveta, bi svet ljubil, kar je njegovo; ker pa niste od sveta, ampak sem vas jaz odbral od sveta, vas svet sovraži. Spominjajte se besede, ki sem vam jo rekel: ›Služabnik ni večji kot njegov gospodar.‹ Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas; če so se držali moje besede, se bodo tudi vaše. Vse to vam bodo delali zaradi mojega imena, ker ne poznajo tistega, ki me je poslal. Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni; in tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj.« 
(Jn 15,18-21.26-27)

V Evfraziji je cerkev, posvečena Sergiju, slavnemu svetniku, ki so ga ljudje nekdaj zelo častili in slavili, celo tako, da so kraj poimenovali v Sergiopolis in ga obdali s skromnim obzidjem. Kasneje pa je ta cerkev s pridobitvijo darov postala mogočnejša in čaščena. Cesar Justinijan ji je, ko je preučil razmere, posvetil posebno pozornost in cerkev obdal z veličastnim obzidjem ter zbral veliko zalog vode in s tem prebivalcem omogočil radodarno oskrbo. Poleg tega je mestu dodal še hiše in stebrišča ter druge zgradbe, ki so običajni okras mesta.
(Prokopij, O zgradbah II,9,3.5-7.)

Z ljubeznijo ljubimo bližnjega,
– z njo pridemo v nebeško kraljestvo.

Oče naš 
Sklepna molitev:

Dobri Bog, Sergija in Bahka ni združila le ista vera in isto trpljenje, temveč tudi globoka medsebojna ljubezen. Po njuni priprošnji daj vsem, ki vodijo države in sprejemajo zakone, da bodo spoznali, da je vsaka oblika ljubezni vredna dostojanstva in enakosti. Vse oblike ljubezni so podobe tvoje ljubezni, s katero si ustvaril svet, ljubezni, s katero je tvoj Sin svet odrešil in ljubezni s katero Sveti Duh svet posvečuje. Amen.

Naredimo znamenje križa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar