petek, 21. junij 2019

Mavrični Kristus


Mavrični Kristus, ti utelešaš (poosebljaš) vse barve sveta. Mavrica služi kot most med različnimi svetovi: med nebom in zemljo, med vzhodom in zahodom, med queer in ne-queer. Navdihuj nas, da se spominjamo vrednot, izraženih v mavrični zastavi lezbične, gejevske, biseksualne, transspolne in queer skupnosti.

Rdeča je za življenje – izvir duha. Kristus, življenje in ljubezen, ti si naš izvir. Osvobodi nas sramu in nam podeli milost zdravega ponosa, da bomo lahko sledili luči, ki je v nas. Z rdečim pasom mavrice se zahvaljujemo, da nas je Bog ustvaril takšne, kakršni smo.

Oranžna je za spolnost – ogenj duha. Erotični Kristus, Ti si naš ogenj, Beseda, ki je postala meso. Osvobodi nas izkoriščanja in nam podeli milost vzajemnih odnosov. Z oranžno progo mavrice vžgi v nas ogenj strasti.

Rumena je za samospoštovanje – jedro duha. Outirani Kristus, Ti si naše središče, naša notranjost. Osvobodi nas skritosti in nam daj poguma in milosti, da iz nje izstopimo. Z rumeno progo mavrice gradi našo samozavest.

"Gay Christ" Carlos Latuff

Zelena je za ljubezen – srce duha. Meje prestopajoči, izobčeni Kristus, Ti si naše srce, ki iz ljubezni prestopaš ustaljena pravila. V svetu obsedenem z obredno čistostjo, si se dotaknil bolnih in jedel z izobčenci. Osvobodi nas uniformiranosti in nam podeli milost drugačnosti. Z zelenim pasom mavrice napolni naša srca z neizmernim sočutjem do vseh bitij.

Modra je za izražanje samega sebe – glas duha. Kristus osvoboditelj, Ti si naš glas, ki govoriš proti vsem oblikam zatiranja. Osvobodi nas apatije in nam podeli milost aktivizma. Z modrim pasom mavrice motiviraj naše zavzemanje za pravičnost.

Vijoličasta je za vizijo – modrost duha. Kristus povezovalec, ti si naša modrost, ki ustvarjaš in ohranjaš vesolje. Osvobodi nas samotnosti (izolacije) in nam podeli milost medsebojne odvisnosti (soodvisnosti). Z vijoličasto progo mavrice nas poveži z drugimi in s celotnim stvarstvom.

Barve v mavrici so različne, vendar vse, osvetljene od ene luči, sijejo skupaj. So kot krona Zemlji. Kristus, Bog in človek, ki vse obsegaš, ti si naša luč. Osvobodi nas togosti kategorij in nam podeli milost prepletajočih se identitet. Z mavrico nas vodi onkraj črno-belega načina mišljenja, da bomo izkusili celoten spekter življenja.

Mavrični Kristus, razsvetli ves svet. Mavrico si dal, da tebe in nas vedno spominja na tvojo obljubo podpore vsemu življenju na Zemlji. Naj nam mavrica omogoči spoznati različnost seksualnosti, spolnih usmeritev, spolnih izrazov in identitet. Kakor mavrica naj utelešamo različnosti in se jih veselimo skupaj s teboj. Ki živiš in nas ljubiš vekomaj. Amen.

Molitev sta sestavila Kittredge Cherry in Patrick S. Cheng.

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar