četrtek, 20. junij 2019

Kartek uvod v blog

Jonatan je lik iz Stare zaveze Svetega pisma. Bil je sin prvega Izraelskega kralja Savla, znan kot dober bojevnik in spoštovan mož, ki ga je ljudstvo imelo rado (1 Sam 14). V 17. poglavju prve Samuelove knjige beremo enega najbolj znanih bibličnih dogodkov, kako mladi pastir David premaga velikana Goljata (meril naj bi 206 cm, po enem viru celo 300 cm). Po tem dogodku mladeniča predstavijo kralju Savlu.

»Savel mu je rekel: »Čigav sin si, mladenič?« David je rekel: »Sin tvojega hlapca Jeseja, Betlehemca, sem.«  Ko je David nehal govoriti Savlu, se je Jonatanova duša združila z Davidovo dušo in Jonatan ga je vzljubil kakor svojo dušo. Isti dan ga je Savel vzel k sebi in mu ni pustil, da bi se vrnil v hišo svojega očeta. Jonatan pa je sklenil zavezo z Davidom, ker ga je ljubil kakor svojo dušo. Jonatan je slekel plašč, ki ga je imel na sebi, in ga dal Davidu, prav tako svojo opravo s svojim mečem, s svojim lokom in s svojim pasom.« (1 Sam 17,58 – 18,4)


David in Jonatan, izrez iz iluminiranega rokopisa La Somme le Roy, 1290
Laurent Orleanski, Britanski muzej

Kako čudovito. Lahko bi rekli, ljubezen na prvi pogled. Davida je ljubil, ugajal mu je. »Jonatan je dal še Davidu priseči pri svoji ljubezni do njega, kajti ljubil ga je, kakor je ljubil svojo dušo. (20,17) To ljubezen mu oporeka tudi oče Savel: »Mar ne vem, da si si izvolil Jesejevega sina v svojo sramoto in v sramoto telesa svoje matere!« (20,30)

David je Jonatana takole objokoval z žalostinko: »Hudo mi je za teboj, moj brat, Jonatan! Zelo si mi bil prijeten. Tvoja ljubezen mi je bila čudovita, bolj kot ženska ljubezen.« (2 Sam 1,26) Oba sta imela tudi ženi in otroke, vendar pa nikjer ne beremo, da bi kdo od njiju bil tako močno naklonjen ženama, kakor sta bila drug drugemu. Znano je, da je lik Jonatana že dolgo zgodovino podoba homoseksualne ljubezni, kljub temu, da to nekateri skušajo popolnoma zanikati. A vendar  med ljudstvom kroži tihi glas. (Novinec v samostanu je želel izbrati redovno ime Jonatan, pa so se menihi namuznili in dejali, naj tega raje ne stori, ker ime ni ravno primerno zaradi ... hm hm ...). Zato se mi je zdelo primerno, da blog nosi ime po njem.

Tu boste brali moja razmišljanja o krščanstvu, o LGBT+ skupnosti in o odnosu med njima.

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar