torek, 3. marec 2020

Mavrični križev pot


St. Petersburg, Rusija, 4. avgust 2018. Sergey Konkov.


Razprostrl sem svoje roke
in posvečeval svojega Gospoda,
kajti moje razpete roke
so njegovo znamenje
in moja zravnana postava
je pokončni les. 
(Salomonove ode, oda 27)

Globoko smo zakorakali v postni čas, ki nas vabi k premišljevanju križevega pota. Spodnji križev pot je drugačen. Resda sicer upošteva tradicionalno razporeditev 14. postaj, a sem skušal s fotografijami  bralke in bralce nagovoriti tako, da sem Jezusovo trpljenje aktualiziral s spominjanjem trpljenja LGBT+ oseb. Vsaka fotografija oz. slika je pospremljena s kratkim komentarjem.


1. postaja
Pilat obsodi Jezusa na smrt

Walter Degen, rojen 4. januarja 1909 v Morhangeju (sever Francije, blizu meje z Nemčijo), je bil s še skupaj 21 zaporniki avgusta 1941 deportiran v koncentracijsko taborišča Auschwitz, leto kasneje pa premeščen v Mauthausen. Registriran je bil kot politični zapornik in homoseksualec. Zaprli so ga na podlagi zloglasnega 175. člena tedanjega kazenskega zakonika, ki je homoseksualnost obravnaval kot kriminalno dejanje. Na podlagi tega zakona so nacisti aretirali približno 100.000 homoseksualcev, približno polovica jih je končala v zaporih in taboriščih.


2. postaja
Jezus vzame križ na svoje rame

Harvey Milk (22. maj 1930 – 27. november 1978) je bil borec za človekove pravice in eden izmed prvih "open" LGBT+ oseb izvoljenih v kako politično funkcijo. Leta 1977 je bil izvoljen kot nadzornik v mestnem svetu San Francisca. Skupaj z županom Georgem Mosconom sta se zavzemala za pravice manjšin, leto kasneje pa ju je Dan White iz nasprotovanja njunim nazorom ubil.


3. postaja
Jezus prvič pade pod križem

St. Petersburg, parada ponosa, 29. junij 2013. 
V Rusiji je diskriminacija na podlagi spola in spolne usmerjenosti prepovedana, vendar pa je večina Rusov sovražno nastrojena in odkrito podpira zakonodajo, ki diskriminira LGBT+ osebe. Te so v primeru razkritja in združevanja deležne psihične in fizične diskriminacije, v Čečeniji, eni izmed držav Ruske federacije pa žrtve tajnih ugrabitev, zapornih kazni in mučenja. Vojska, policija in drugi nasilneži velikokrat prisilijo družinske člane LGBT+ oseb, da jih sami umorijo.


4. postaja
Jezus sreča svojo mater

Gay Pride Day, Fred W. McDarrah, New York, 29. junij 1975. 
Zgodovinska fotografija priča o ljubezni mater do svojih otrok.


5. postaja
Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ

Heteroseksualci (strejti) za gejevske pravice. Družinski člani, prijatelji, sorodniki in mnogo drugih ljudi. Vsak človek pozna nekoga, ki je LGBT+ oseba, pa tega morda sploh ne ve. Veliko izmed njih z iskreno ljubeznijo sprejema drugačne od sebe, nekateri pa žal tudi ne.


6. postaja
Veronika obriše Jezusu obraz


Diane Jones zdravi bolnika z aidsom v Splošni bolnišnici v San Franciscu leta 1984 (foto Gypsy Ray). Leto pred tem so v tej bolnišnici odprli prvo ambulanto za zdravljenje bolnikov okužinih z virusom HIV, ki so ga prvič klinično obravnavali 5. junija 1981. Zaradi velikega porasta med geji in biseksualci je postal dodatna oznaka stigmatizacije zanje. Veliko bolnikov je sprva umrlo ravno zaradi neustrezne nege, ker jim nepoučeno in pogosto diskriminatorno medicinsko osebje ni hotelo nuditi ustrezne oskrbe.


7. postaja
Jezus drugič pade pod križem

Napad na Muhlaysio Booker, 22, transspolno žensko, posnetek, Dallas,12. februar 2019. Napadi na transspolne osebe so zelo pogosti. Le-ti napadov običajno ne prijavljajo, saj so diskriminacije deležni tudi s strani policije.


8. postaja
Jezus nagovori jeruzalemske žene

Marikina, parada ponosa, 30. junij 2018. 
Verniki različnih krščanskih Cerkva se opravičujejo LGBT+ osebam za povzročene bolečine s strani vernikov. Uradno mnenje večjih verskih skupnosti je še vedno nasprotujoče LGBT osebam, vendar pa imajo verniki povsem drugačno mnenje od njihovega.


9. postaja
Jezus tretjič pade pod križem

Yishai Schlissel je 30. julija 2015 na jeruzalemski paradi ponosa ranil 6 ljudi, 16 letna Shira Banki pa je nekaj dni kasneje podlegla ranam. Storilec je napadel po prestani 10 letni zaporni kazni, saj je leta 2005 storil enak napad na paradi ponosa v Jeruzalemu. 


10. postaja
Jezusu vzamejo obleko

Maxim Martsinkevich, ruski neonacist, kriminalec in skrajnež. Znan je tudi kot lovec na LGBT+ osebe. Svoja kriminalna dejanja objavlja na družabnih omrežjih. Zaradi rasizma in drugih nasilnih dejanj je bil že večkrat obsojen.


11. postaja
Jezusa pribijejo na križ


Alan Turing, 23. junij 1912 - 7. junij 1954, matematik, logik, računalnikar, kriptograf. Velja za očeta sodobnega računalništva, pripomogel je k razbitju šifriranja Enigme. Leta 1952 je med preiskavo vloma v njegovo hišo povedal, da je imel homoseksualne spolne odnose. Po takratni zakonodaji je bil kaznovan ali z zaporom ali s kemično kastracijo. Odločil se je za slednje. Po hudih duševnih stiskah je na domu storil samomor. 


12. postaja
Jezus umre na križu

Jutro v Ameriki (Smrt Matthewa Sheparda), gvaš na papirju, 1998,
Richard Taddei. 
Matthew, 21 let star gej, je bil v noči na 6. oktober 1998 iz sovraštva do LGBT+ oseb grozovito mučen. Storilca sta ga privezala na ograjo pašnika v bližini mesta Laramie v Wyomingu (ZDA). Umrl je šest dni kasneje. Že pred tem so ga med šolskim potovanjem v Maroko posilili.  


13. postaja
Jezusa snamejo s križa in izročijo materi


David Kato, ugandski učitelj in LGBT+ aktivist, umorjen 26. januarja 2011. Na fotografiji leži obdan med svojci in prijatelji. V Ugandi, kjer je homoseksualnost kriminalizirana, velja za očeta gibanja za pravice LGBT+ oseb. Umorili so ga na njegovem domu, kot vzrok umora pa je sodišče navedlo rop. 


14. postaja
Jezusa položijo v grob

Cvetje, zastave in sporočila pred nočnim klubom Pulse v Orlandu pričajo, da je 12. junija 2016 v tem klubu izgubilo življenje 49 ljudi, 53 pa jih je bilo ranjenih. Storilec Omar Mateen je zločin storil iz sovraštva do LGBT+ oseb. 

Gospod, za vse nas si trpel in dal svoje življenje. 
Naj se tega zavedamo in tudi mi svojo ljubezen razdajamo za naše bližnje. 

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar