petek, 20. november 2020

Dan spomina na žrtve transfobije

Vsako leto 20. novembra obeležujemo Dan spomina na žrtve transfobije, ko se spominjamo transspolnih oseb, ki so izgubile življenje zaradi svoje spolne identitete. S tem dnem opozarjamo na nasilje, ki ga doživljajo transspolne osebe.

Dan spomina na žrtve transfobije je leta 1999 ustanovila Gwendolyn Ann Smith, transspolna ženska, v spomin na umor transspolne ženske Rite Hester v Allstonu v Massachusettsu. Spletna pobuda se je kmalu razvila v mednarodni dan.

Infograf umorjenih med 1. januarjem 2008 in 30. septembrom 2020 (https://tgeu.org/tdor/)

Ta dan se v mnogih mestih zbira LGBT skupnost in se spominja žrtev transfobije tudi tako, da prebira seznam z imeni umrlih v zadnjem letu (od 1. oktobra do 30. septembra). Tu najdemo povezavo do letošnjega seznama, na katerem je 350 umrlih oseb, številka pa je dejansko še večja, saj se za mnoge žrtve sploh ne ve. Na tej povezavi najdemo še nekaj tabel, infografov in drugih materialov, ki nam prikazujejo kruto statistiko.

Mnogi hočejo prikriti nasilje nad transspolnimi osebami, zato je današnji dan dan opomina, dan ko z vzklikanjem prosimo za pravico. Hočemo spremembe v svetu, da bomo vsi ljudje ljubljeni, sprejeti in spoštovani. Hočemo naj se konča hujskaštvo, sovraštvo in nasilje. Države so odgovorne, da to zakonsko preprečijo, da začnejo končno upoštevati izsledke znanosti in nehajo nasedati nazadnjaškim posameznikom in skupinam, ki mislijo, da v svoji tradiciji (nevednosti in neučenosti) poznajo vso resnico. Pozivamo tudi te skupine, naj začnejo svoje nauke in navidezne "znanstvene izsledke" revidirati ter upoštevati sodobno znanost in njene prispevke za življenje.

Hočemo ljubezen, mir, edinost, veselje, srečo, sprejemanje, ne pa delitev, žalost, preganjanje, strah, osamljenost etc. Na to problematiko velja še močneje opomniti prav sedaj, ko nas je covid-19 prisilil, da omejimo svoje aktivnosti, druženje s prijatelji, udejstvovanje v LGBT+ organizacijah ipd. Tudi mnogo transspolnih je v teh razmerah prisiljeno živeti s svojci, ki jih ne sprejemajo. 


Bog, kličemo te pod različnimi imeni, v mnogih jezikih, vsak si te predstavlja drugače, po svoje. Ti si LJUBEZEN, si stvarnik, ki je vse ustvaril dobro. Vsakega od nas si si zamislil kot dobrega, ljubečega, sprejetega in različnega. Hvala ti za to. Žal pa mnogi te tvoje dobrote ne razumejo. Hočejo biti na tvojem mestu, želijo da bi bilo vse po njihovo, tudi to, da bi urejali življenja drugih ljudi, da bi svobodno jemali njihova življenja. Danes se spominjamo takega nesmisla. Mnogim transspolnim osebam je bil odvzet dih življenja. Žalujemo za njimi, ki so bili kruto umorjeni samo zato, ker so hoteli biti zvesti samim sebi, biti to kar so. Gospod, sprejmi vse te svoje otroke v tvoje kraljestvo miru, veselja, ljubezni. Nežno jih božaj s svojo toplo dlanjo, katero so mnogi v zemeljskem življenju tako pogrešali.
Čeprav nas ta dan združuje njihova smrt, se vendar spominjamo njihovih življenj. Ljubeznivi Bog, prosimo te za vse njihove domače, prijatelje in za vse tiste, ki za njimi žalujejo. Naj najdejo moč, da bodo pogumno pričevali za življenje in ljubezen. Prosimo te za vse voditelje držav, naj zakonodajo spremenijo tako, da bo ta v ljudeh spodbujala spoštovanje in sprejemanje vseh ljudi, mir ter medsebojno ljubezen. Prosimo pa te tudi za vse tiste, ki so jih umorili. Naj tvoj Sveti Duh spreminja njihova srca, da se bodo svojih dejanj kesali in bodo pričevali za ljubezen, ne za sovraštvo.
Na koncu pa te, dobri Bog, prosimo za vse nas. Spreminjaj tudi naša srca, da bomo sposobni sprejemati transspolne osebe in spreminjati svet okoli nas, da bo prenehalo nasilje in predsodki do transspolnih oseb, krivice v zdravstvu, diskriminacija pri delu in socialna izključenost. Naj bomo drugim dober zgled v medsebojni ljubezni in sočutni solidarnosti, naj bomo pričevalci tvoje velike ljubezni, da se bomo lahko nekoč vsi skupaj srečali pri tebi. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar