ponedeljek, 12. oktober 2020

Križanje Matthewa Sheparda

Fireside Bar & Loung
Jutro v Ameriki (Smrt Matthewa Sheparda), 
gvaš na papirju, 1998, Richard Taddei. 

Na današnji dan pred 22. leti, je v bolnišnici umrl 21. letni Matthew Shepard. Rojen je bil 1. decembra 1976 v Casperju, v zvezni državi Wyoming (ZDA) in bil krščen v episkopalni Cerkvi. Bil je prvi otrok matere Judy in očeta Dennisa, imel je še mlajšega brata Logana, s katerim sta bila zelo povezana. Že kot otrok je bil zaradi svoje mirnosti, nekoliko manjše postave in nezanimanja za šport pogosto zasmehovan. Eno leto je srednjo šolo obiskoval celo v Švici, saj je oče dobil tam službo. Tu se je intenzivno učil nemščino in italijanščino, zelo dejaven je bil tudi v šolskem gledališču. Tedaj so ga med šolskim izletom v Maroko posilili. To mu je kasneje povzročalo napade panike, depresijo in samomorilne misli. Zaradi tega je bil tudi večkrat hospitaliziran. Po več zamenjanih "srednjih šolah" (zaradi očetove službe so večkrat selili) so je Matthew z začetkom študija končno ustalil. Študiral je politologijo v Laramieu na Univerzi v Wyomingu.

Matthew Shepard

Matthew je bil outirani gej in bil zato večkrat zasmehovan in celo pretepen. A 6. oktobra je bilo vse drugače. V baru Fireside Bar & Lounge je Mathew srečal vrstnika Aarona McKinneya in Russella Hendersona. Mladeniča, ki sta se lažno predstavila kot gejasta se ponudila, da ga odpeljeta domov. Že nekaj časa načrtovano ugrabitev sta izvedla med vožnjo. Odpeljala sta ga daleč izven mesta. Na robu pašnika sta ga dalj časa surovo pretepala in mučila. Na koncu sta ga z bodečo žico privezala za ograjo pašnika in ga pustila. 

Storilca so prijeli dan kasneje. Napadla sta namreč dva fanta, in policist, ki je prišel na kraj pretepa, je preiskal tudi McKinneyev tovornjaček in v njem odkril okrvavljeno pištolo ter Matthewovo kreditno kartico in čevlje. Oba sta bila aretirana in obtožena umora. Skušala sta celo prepričati svoji dekleti, da bi jima priskrbeli lažni alibi. 

Matthew pa je med tem v mrazu visel na ograji, 18 ur, dokler ga ni našel mimoidoči kolesar. Očividci so opisali, da je bil Matthewov obraz v celoti krvav, le tam ne, kjer so kri izprale njegove solze. V bolnišnici so ugotovili zlom lobanje na dveh mestih, poškodovano možgansko deblo in več raztrganin na glavi in vratu. Matthew je bil v komi vse do smrti. Ta je nastopila 12. oktobra 53 minut čez polnoč.

Kraj mučenja

Storilca so kasneje obtožili naklepnega umora prve stopnje. Oba sta dobila po dve doživljenski zaporni kazni, brez možnosti pogojnega izpusta. 

A Matthewu niti po smrti niso dali miru. Ob pogrebu se je zbralo več protestnikov, ki so vzklikali homofobne slogane in želeli Matthewu pekel. Takrat se je rodilo gibanje Angel Action. Veliko ljudi se je obleklo v dolga bela oblačila in si nadelo bela angelska krila in ustvarilo živi zid, da protestniki ne bi vdrli na pokopališče.

Leta 1998 sta njegova starša, mama Judy in oče Dennis, skupaj z podporniki ustanovila Fundacijo Matthewa Sheparda, neprofitno LGBT+ organizacijo, ki izvaja programe izobraževanja, ozaveščanja in zagovorništva. Življenje in smrt Matthewa je navdihnila številne umetnike, ki so ustvarili številna slikarska dela, posneli več filmov in dokumentarcev, ter napisali več pesmi, dramskih in proznih del.

26. oktobra 2018, 20 let po njegovi smrti, je bila žara s pepelom Matthewa Sheparda prenešena in pokopana v Washingtonsko nacionalno katedralo. Slovesnost sta vodila washingtonska škofinja Mariann Edgar Budd ter prvi outirani homoseksualni episkopalni škof Gene Robinson. Glasbo so izvajali zbori Gay Men's Chorus of Washington DC, GenOUT ter Conspirare.

Vnebovzetje Matthewa Sheparda, 
olje na platnu, 2018, Carl Grauer.


Matthew Shepard

Razen tam, kjer tekle so solzé,
pokrit si bil s krvjo rdečo.
»Glejte človek«, kažejo na té,1
ujetega v bodečo žico.
 
Razprostrl si svoje roke,
tvoja postava je Njegovo znamenje.2
Bil si trpeči služabnik.3
Umrl ves zapuščen,
zaničevan in zavrnjen.4 

Predmet posmeha,
zatiranja in sovraštva.5
Matej, dobri pastir,6
ki strastno si ljubil,7
nisi umrl, temveč živiš.8

Opombe:

1. Pilat je Jezusa, ki je bil od bičanja in tepeža skoraj neprepoznaven, pokazal ljudem z besedami »Glejte, človek« (Jn 19,5).

2. Mišljena je človeška postava, ki je z razprostrtimi rokami podobna križu, Jezusovemu znamenju smrti (in odrešenja).

3. Namig na Izaijevega trpečega Gospodovega služabnika.

4. Jezusa so v najtežjih trenutkih zapustili skoraj vsi, le mati Marija, dragi učenec Janez ter še nekaj žensk ga je spremljalo na poti v smrt. Prerokbo tega najdemo v Iz 53,7-8; Ps 22,7.

5. Tudi trpečemu Jezusu so se posmehovali: Mt 27,29; Mr 15,20; Ps 22,8.17; le nekaj navzočih, kot npr. Jeruzalemčanke, se ga je usmililo z lepo besedo.

6. Matthewov priimek Shepard je podoben besedi shepherd, ki pomeni pastir. Jezus sebe imenuje dobri pastir (Jn 10,11).

7. Angleška beseda 'passion' ima več pomenov. Pomeni tako 'strast' kot 'trpljenje' (pasijon).

8. Angela sta ženam ob praznem grobu govorila: »Kaj iščete živega med mrtvimi?« (Lk 24,5) V velikonočni pesmi slednici beremo: Smrt in življenje sta se borila v prečudnem dvoboju: Gospod življenja je umrl, zdaj kraljuje živ.

Tadej Strniša

Ni komentarjev:

Objavite komentar