petek, 2. oktober 2020

Devetdnevnica 6. dan - 3.10.

Bakh, Joaquin Abella Ojeda, 2019.

Naredimo znamenje križa.
Preberemo ali zapojemo pesem:

Veselita se, Sergij in Bakh,
sveta mučenca pričevalca,
Kristusa Kralja, Gospoda.

Pozdravljamo vaju, vzornika,
močna v zvestobi in ljubezni,
skupaj sta dala življenje.

Svetnika, priprošnjika naša,
zvezdi neba in luč v temi,
prosita pri Bogu za nas.

Besedilo: Tadej Strniša

Ne sili me, naj te zapustim in odidem od tebe. Kamor pojdeš ti, pojdem jaz; kjer boš prenočevala ti, bom prenočevala jaz; tvoje ljudstvo bo moje ljudstvo in tvoj Bog bo moj Bog. Kjer boš ti umrla, bom umrla jaz in tam bom pokopana. Tako naj mi stori Gospod in tako doda,če me ne bo edinole smrt ločila od tebe.
(Rut 1,16-17)

Ps 144
Odpev: Gospod je velik v ljubezni.

Moj Bog in moj kralj, hočem te poveličevati,
slaviti tvoje ime na vekov veke.
Vsak dan ti hočem prepevati hvalo,
slaviti tvoje ime na vekov veke.

Velik si, Gospod, in nad vse hvale vreden,
tvoja veličina se ne da izmeriti.
Rod za rodom hvali tvoja dela
in oznanja tvojo vsemogočnost.

Blag si, Gospod, in usmiljen,
potrpežljiv in velik v ljubezni.
Dober si vsemu svojemu stvarstvu,
do vseh stvari usmiljen.

Tisti čas je Jezus govoril svojim učencem: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni! Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem tudi jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni. To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.
(Jn 15,9-12)

Na ta dan je bil mučen sveti Sergij, prijatelj svetega Bakha. Bil je visoki vojak, napredoval je na dvoru cesarja Maksimijana, ki mu je izkazal veliko naklonjenost. Ker je bil ta cesar pogan in sta bila ta dva svetnika verna človeka, ju je poslal k Antiohu, sirskemu guvernerju, da bi jih mučil in umoril, če ne bi opustila vere. Antioh je sv. Bakha dal hudo mučiti, in ker ga ni odvrnil od krščanstva, je ukazal svojim možem, naj ga ubijejo. Ubili so ga in njegovo telo vrgli v reko Evfrat. Valovi so ga pripeljali do brega blizu dveh svetih mož. Gospod je poslal orla, ki je varoval telo, in navdihnil ta dva sveta moža, da telo vzameta in ga pokopljeta.
(Mučeništvo svetega Sergija, prijatelja svetega Bakha, Koptski sinaksar)

Sveti Oče, ohranjaj nas v svoji ljubezni,
– da bomo popolnoma eno.

Oče naš 
Sklepna molitev:

Dobri Bog, Sergija in Bahka ni združila le ista vera in isto trpljenje, temveč tudi globoka medsebojna ljubezen. Po njuni priprošnji daj vsem, ki vodijo države in sprejemajo zakone, da bodo spoznali, da je vsaka oblika ljubezni vredna dostojanstva in enakosti. Vse oblike ljubezni so podobe tvoje ljubezni, s katero si ustvaril svet, ljubezni, s katero je tvoj Sin svet odrešil in ljubezni s katero Sveti Duh svet posvečuje. Amen.

Naredimo znamenje križa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar